péntek, szeptember 9

I have a dream....

A vakok nem álmodnak. Legalább is, aki születésétől fogva vak, az nem. Egyáltalán, nem lát semmit. Álmodni csak olyanról tudunk, amit láttunk már. Kérdezhetnénk, hogy akkor a rémálmok szörnyei, vagy egy álomnyaralás képei hogy jelenhetnek meg az álmunkban. A válasz a sok inger, ami ér bennünket nap, mint nap. Akár egy villanásnyi kép erejéig a Tv-ben, akár egy film nézése, akár mások fényképei. Bármi, ami képi. Így az álmaink világa határtalan. De a vakoké nem. Ha álmodnak, akkor is csak hallanak álmukban, és ízeket, illatokat éreznek. Ez szomorú, legalább is számomra az. Persze, ott van az is, hogy amit nem ismerünk az nem hiányzik. Így el tudom képzelni, hogy őket nem zavarja annyira, de azért nekem mégis szomorú.


2 megjegyzés:

  1. mindenki álmodik minden éjjel, és az álom nem feltétlenül képeket jelent, hanem mindenféle érzet lehet álom, még ha hang formájában jelentkezik, az is az.
    Tudományos szempontból REM fázis tuti van a vakoknál is, és az álom ugyebár ez alatt történik, minden esetben kivétel nélkül. Szóval ha REM fázis van, akkor álom is van. Mondjuk arról még nem láttam tanulmányt, hogy a vakoknál miylen a REM fázis, szóval ennek érdekes lehet utána nézni:)

    VálaszTörlés
  2. Na, olvasgattam egy kicsit, és az van, hogy az olyan vak embereknél, akik vakon születtek, vagy 7 éves kor alatt vakultak meg, a REM fázis alatt nem nagyon tapasztaltak szemmozgásokat, vagy legalábbis csak nagyon enyhéket. Aminek az lehet az oka, hogy náluk, mivel nem kellett a szemmozgató izmaikat használni, azok nem erősödtek meg, így a REM alatt sem mozog a szemük. Viszont EEG vizsgálatok alatt (amikor az agyhullámot tanulmányozzák), ott az álomra jellemző hullámokat ugyanúgy láttak.

    Szóval náluk legfeljebb az lehet, hogy álmaikban is vaknak látják magukat, de attól még álmodnak.
    A másik érdekes, amit olvastam, az a siketeknél volt, hogy sok siket álmában sem hall, viszont sokkal élénkebb színvilágú álmokról számoltak be, mint a halló emberek.

    VálaszTörlés